Trygd eller fengsel?

Sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen uttalte følgende i VG 03.03.2016:

«Uansett hva som skjer med flyktningene, om de skulle ende på trygd eller i fengsel, så vil de øke utgiftene for Norge»

Seriøst? Jeg vil påstå at man har et ganske spesielt menneskesyn hvis man mener det kun er to alternativer: trygd eller fengsel. Mener han at ikke en eneste en av de flyktningene som har kommet til Norge er i arbeid? Se deg rundt – ingen flyktninger som jobber?

Enhver som gidde å tenke seg litt om, bare litt, skjønner at uttalelsen bygger på en uriktig virkelighetsbeskrivelse – men det passer med konklusjonen om at flyktninger truer samfunnet vårt. Det passer så veldig godt inn i den frykten mange ønsker å skape. Hvorfor? Hva er det man ønsker å oppnå med frykt?

Vi er i en situasjon hvor flyktningene vil komme hit – om vi liker det eller ikke. Vi kan ikke stenge verden ute, vi kan ikke late som det ikke er krig i verden. De vil komme og vi må forholde oss til det. Vi har da et valg – enten å skape frykt, bygge opp under fordommer, skape et splittet samfunn, eller å fokusere på hvordan vi skal få dette til å fungere til beste for oss alle sammen. Regjeringen har valgt det første. En stor del av pressen har valgt det første. Stortingsflertallet har valgt det første.

Hva med å være med i den gruppen som velger det andre alternativet – bl.a ved å begynne å fokusere på hvordan vi kan få flest mulig i arbeid raskest mulig. Og – ikke minst – omtale de som kommer på en verdig måte. Det er ikke slik at alle som kommer fra andre land enn Norge er arbeidsuføre og kriminelle. Det er ganske nærliggende å kalle det rasisme hvis du mener at de er det.

NAV-direktøren har det fokuset Norge bør ha:

«I vårt samfunn må vi forholde oss til at det kommer mange som vil bo og leve her, og vi ønsker at de skal bli en del av vårt samfunn. Da er arbeid en viktig del. Arbeidsmarkedspolitikken er et viktig bidrag for å få en god velferdspolitikk, og da må vi ta en optimistisk tone, ellers greier vi ikke å få det til.»

Vi kan også velge å lytte til Susanne Bygnes, postdoktor ved Universitetet i Bergen, som leder prosjektet «Flyktningkrisen, forstillinger og erfaringer». Hun sier:

«Alle vi snakker med er opptatte av at de ikke vil være en byrde for velferdsstaten. For dem, som stort sett kommer fra Syria, er det en fremmed tanke at noen skal betale deg for å gjøre ingenting. Disse menneskene er innstilt på å jobbe»

Den største trusselen mot samfunnet vårt, er når vi tror flyktninger kommer hit og ødelegger samfunnet vårt. Frykt, hat og fordommer skaper ikke et inkluderende samfunn, men gir grobunn for en utvikling ingen av oss ønsker.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s