Vi kan ikke redde hele verden

Jeg er så utrolig lei den uttalelsen: Vi kan ikke redde hele verden. Nei, og hvem er det som har sagt at vi skal gjøre det? I 2015 kom 31.145 asylsøkere av ca 60 millioner flyktninger til Norge. Er det hele verden? Norge er – tro det eller ei – ikke verdens navle. Det er ikke slik at vi vil gå fra 31.145 asylsøkere i 2015 til 60 millioner i år eller neste år. De aller fleste av flyktningene er internt fordrevne flyktninger i eget land. I 2014 flyktet 9 av 10 flyktninger i eller til et utviklingsland. Så vi snakker altså ikke om hele verden.

Og selv om du skulle frykte at 60 millioner mennesker vil finne veien til Norge i morgen, er det en grunn til å nekte de 30.000 som kom i 2015? Eller de 389 som har søkt asyl i Norge i januar 2016? Skal de sendes ut – uten realitetsbehandling, tilbake til krig eller forfølgelse – fordi vi tror at det kommer til å komme så mange flere? I min verden er det slik at de som kommer skal vi behandle på en skikkelig måte, de skal få behandlet sin søknad – og de som har krav på beskyttelse her, skal få bli her. Vi avslår ikke en søknad med begrunnelse i en frykt for hvor mange som vil komme i morgen. Og hva gjør jeg hvis jeg tar feil og det kommer 60 millioner hit i morgen? Vel, det er så usannsynlig at 60 millioner mennesker skal klare å reise til Norge, at jeg tar sjansen på at jeg tar feil her. Vi må kunne basere politiske vedtak på en viss realisme.

Det neste argumentet da er at det er urettferdig overfor alle som ikke kommer hit dersom vi tar imot de få som klarer å flykte til Norge. Jeg vet ikke helt om vi skal snakke om rettferdighet her – hvem skal vi da sammenlikne med hverandre? Rettferdighet mellom rike og fattige land? Rettferdighet mellom land i krig og land hvor det er fred? Rettferdighet mellom land som bryter menneskerettighetene og land hvor du i hvert fall kan være trygg på at myndighetene ikke fengsler deg uten at du har gjort noe kriminelt? Eller vent, det siste er det jo et parti som sitter i regjeringen som vil innføre i Norge, så vi ser bort fra den sammenlikningen. Men altså – fordi vi ikke kan ta imot alle flyktninger, skal ingen få komme hit, for det er urettferdig? Seriøst? Det er alle eller ingen-prinsippet? For vi er så opptatt av rettferdighet, så opptatt av det at vi vil fortsette med vår rikdom her og stenge resten av verden ute. Ja, ja – det kommer altså an på hva du sammenlikner med om dette er så veldig rettferdig eller ikke.

Men da er jo kronargumentet: Vi kan hjelpe flere der de er. For pr definisjon er det enten-eller. Hvor mange av de som vil ta imot flyktninger i Norge har du hørt foreslå at vi skal redusere bistanden? Jeg har ikke hørt noen. Heller ikke her er det snakk om enten-eller. Det er ikke slik at man må ta penger fra bistandsbudsjettet og overføre til flyktninger i Norge. Det er ingen naturlov som sier at man må redusere bistanden hvis man skal ta imot flyktninger i Norge. Problemet er jo at vi ikke kan sende de som kommer hit tilbake med beskjed om at vi skal hjelpe de der. De har flyktet fra noe – de har ikke noe å reise tilbake til. Og hva slags liv er det egentlig å leve i en flyktningleir? Et liv vi i rettferdighetens navn kun unner de som kommer fra andre steder i verden enn oss selv.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s